Berita Utama

yey!BaliK Jaln2 Cari Makan,Cari KaWan,Cari KlUarga, dan cari2...yey! Yey!

Alhamdullillah da lama ibu n hasya tunggu waktu nie...bayangkan daripada bulan 1 lagi da beli tiket nie,ari jumaat 1/1/10 dengan rasa bersemangat terus mencari tiket belek satu persatu tarikh untuk dapatkan tiket balik ke JOHOR dgn harga yg murah...heehee...akhirnya dapat juga harga promosi yang xjuga murah,tp kira ok la...RM99.00.Seb bek la juga ada AIR ASIA kan,leh la cari2 yang rega ok...


nie la BELON yg kamik 2 naik tok balik ke JOHOR--------->



Barang2 semua da siap kemas,time si tecit hasya uzma titon baru la sempat ibu kemas.Kalo nk kemas ngan Hasya,jawabnya xsempat la kita balik dgn brg selengkapnya...mana xnya pas test ngan mulut(konon macam quality control la), Hasya Uzma akan letak la brg tersebut mana2 dia suka(sepahkan la tue maknanya).da letak dalam kotak semua, timbang2 tgk, ya ampunnnnn...beratnya barang2 nie,semua jadi 21 KILO.Cmn nie,juz tempah 20 KILO ja...hermmmm,nampaknya nak kena suruh hasya manja2,tenyum2, wat2 muka manis skit dgn pramugari jaga konter tue la,nak bodek 1 kilo suh bagi percuma...heeheee

Sangkancil lak nak kena gi adjust brake lak,so sepanjang peninggalan hasya nie,dok memolek ye sangkancil ngan pak usu.tq jua tok pak usu coz sanggup anta kamik org ke airport..mun sik ada pak usu, kamik org kena adjust org lain tok anta kamik 2 org...
sangkancil bukannya dianta ke bengkel tuk bertukar jadi camnie....haaahaaaaa

juz betulkan brake jer,da lama sangat da haus(bkn dahaga la...).

ADUhhhhhhhh!!!!


korang tgk la iklan kat atas nie,sapa xnak kan,xpayah bayar juz bayar tax ja....0 sen tue...punya la penat aku tekan2,da dapat da date tuk 0 sen tue tapi alih2,nie gambar kat bawah nie kuar....

mak aiiii....Aduyaiiiii...aisehhhh man!!!! semua kuar dari mulut aku nie...da la aku memang nk kena naik kapal tebang nie cam naik bas,alih2 nak beli xdapat lak...aku rasa esok kui 3 pagi aku nk bangun n nak cari tiket murah nie....aku da dapat cari bila yang ada 0 sen tue,so tinggal nak beli ja nie....aduhh!!!!bila nk dpt beli nie wehhhh...aku rasa wit aku da byk da abis kat tiket nie,jadi nk la jimat sikit....tolong! tolong!....

SELAMAT HARI GURU.....cikgu!

Buat semua cikgu cikgi di seluruh malaysia dan juga seluruh dunia, SELAMAT HARI GURU...xdilupakan juga wat para pensyarah yang mengajar atau tidak mengajar diri ini, juga selamat yer....yer la xpernah ada selamat hari pensyarah, so SELAMAT HARI GURU juaaaa laa......cikgu yang mengajar memandu pun xdilupakan taw,kerana cikgula saya pandai bawa keta...opppsss silap pandu keta,cmn nk bawa keta tue,xlarat la dennnn....bersempena dgn perhimpunan hari guru,dgr2 cikgu-cikgi banyak lapat wuntuonggg owwwhhhhhh.....heeheee so harap cikgu-cikgi semua akan bekerja lebih keras untuk mengajar anak murid yang macam buah kerasssssss...heeheee...kredit juga diberikan tuk cikgu-cikgi yang mengajar saya selama nie,tanpa kalian dah tentulah xmenjadi diri saya sampai ke tahap macamnie....TQ TO ALL TEACHERS IN THIS WORLD...

BuBUr LAbOO




Bahan-bahan:
250 gram LABU
2 Sdm Beras
Beberapa helai daun sup
air

Cara Memasak:
1. cuci bersih LABU,kupas dan potong dadu yang besar, lalu dimasukkan bersama beras yang telah dibersihkan
2. masukkan air bersama dgn labu dan beras tadi.
3. dimasakkan di atas api yang sederhana sehingga mendidih.
4.Setelah masak nasi bersama labu itu tadi, tutup api dan masukkan daun sup, kacau dan dinginkan nasi dan labu itu.
5. Setelah dingin, mesin nasi itu tadi di dlm pengisar untuk haluskan struktur nasi labu itu.
6. Bolehlah siap di hidang..


berikut itu tadi merupakan bubur labu yang sgt suka dimakan oleh si hasya.kalau nasi yang tidak dicampur dgn labu,hasya akan makan dgn muka yang terpisat2,kemudian akan dikeluarkan segala yang ada dalam mulut(muntah).masa mula2 tok hasya yang perasan dia suka labu,bila mana time tue tok dia wat serawa labu,pastu suapkan kat dia sikit,sikit jer,tp byk yg dia makan.start tue aku pun dapat jalan penyelesaian untuk nk bg dia makan....tambahkan la labu dlm nasi dia,heeeheeeee......nnt bila hasya poo poo pun akan kuar laboooooooo....

GIGI HASYA



Berbetulan si Uzma baru nak tumbuh gigi,so di ceritakan di sini pasal gigi.Balik ja amik Uzma,dapat tgk ada putih pada gusi dia...wahhhh tahniah,anak ibu da nk ada gigi...hermmm pas nie,makin kuat la gigit ibu yer,sblm nie juz guna gusi jer,nnt bila geram da ada gigi makin kuat la gigit ibu...heeheeee

Gigi pertama yang kita ada adalah gigi susu- 20 kesemuanya, 10 pada bahagian atas dan 10 pada bahagian bawah. Gigi susu dapat membantu kita untuk bercakap dan mengunyah. Tetapi terdapat juga ruangan simpanan di dalam mulut kita untuk membolehkan adanya ruang kepada gigi kekal.



Apabila semua gigi kekal sudah tumbuh, sekarang kita akan mempunyai 32 batang gigi kesemuanya. 16 pada bahagian atas dan 16 pada bahagian bawah. di dalam 32 batang gigi ini, 20 menggantikan gigi susu, dan 12 yang lain adalah gigi baru, geraham kekal.



GIgi geraham adalah gigi yang sgt kuat,dimana ia adalah merupakan gigi pada bahagian belakang yang banyak membantu kunyahan. Set gigi geraham pertama adalah pada usia 6 tahun (bilakah anda mendapat gigi geraham pertama), 2 pada atas dan 2 pada gusi bawah. Kemudian geraham kedua pada 12 tahun. Dan kemudiannya barulah geraham terakhir.

Kepada Uzma yang baru nak tumbuh gigi tue,ibu harapkan nnti bila da ada gigi,selalulah gosok gigi ye sayang...dan tambahkan senyuman hasya dengan gigi cantik....heehee

*info:- http://www.scholastic.com/magicschoolbus/games/colgate/print.htm

Adab Pelajar Terhadap Gurunya

Aduhhh....da la demam2 nie,bila masuk kelas rasa lagi la bertambah demam diri ini..isk!isk! mana taknya,da la mgu depan perlu nk settlekan markah ,tp masih ada yang xhantar report amali, tugasan dan yg xbuat kuiz pun ada juga...aduh!!!!bila ditanya,boleh lak diaorang tanya balik,"Eh! lom hantar lagi yer puan, a'a la puan,puan tanya nie baru teringat xhantar lagi"....mak aiiii....rasa hot temper aku nie makin tinggi pula....adeiiiiiii....Ya Allah,KAU lindungilah semua anak muridku....

report yang disuruh hantar tue xda la tebal camnie pun.....


sekadar beberapa page jer yang aku nak,xsetebal itu pun...

Menurut Imam al-Ghazali seseorang murid hendaklah:
• Memberikan sepenuh perhatian kepada gurunya.
• Mendiamkan diri sewaktu guru sedang menyampaikan pelajaran.
• Menunjukkan minat terhadap apa yang disampaikan oleh guru.
• Tidak meninggikan suara terhadap guru, sebaliknya memadailah berkata dengan suara yang didengari.
• Sekiranya perlu bertanya, pastikan guru bersedia memberikan jawapan.
• Menghormati guru di hadapan dan belakangnya.
• Menutup kelemahan guru agar tidak didedahkan tanpa keperluan.
• Mendoakan kebaikan baginya.

SaMat Ari IBu

One story about mother day....heeheee....Suami call, dia ckp hasya masakkan untuk ibu ke harini?heeheee...konon2 anak dia yang 8 bulan lebih tue da pandai la masuk dapur masakkan untuk ibu dia...:-)si hasya nyer mmg la da pandai masuk ke dapur,tp faham2 jer la dia wat apa,wat kecah umah boleh la abg sayang oiiii..hee...so this is 1st time sambut mother day...terharu sehhhh....so anak2 di luar sana,hargai ibu anda yer...mcm dalam citer PENSIL tue, walaupun anak dia cacat tp dia sgt menghargai,menyayangi dan mengambil berat tentang IBU dia...

4 all wonder moms in this world....Hepi Mother DAy

Bismillahirrahmanirrahim....

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim......untuk sekian kalinya,aku membuka laman blog ini....bkn apa juz tgk rerakan yg lain ada blog,cam best jer...heehee...ingin di hati nak juga...boleh la buat curahan rasa...chewah2...beria2 tul aku nie...so watch out k!