Berita Utama

Windu Uzma

hermmm..alkisahnya salah seorang anak menakan @ sedara aku yang sorang nie,Mahfudzah tuan empunya nama. Si pujah nie salah seorang insan yg sgt la excited dan seronok sejak first time dia melihat si chenta....bkn main la rasa terujanya dia masa tue,apatah lagi bila si chenta da kuar dr spital...dia nk riba la,nk dukung la,kemana pun xnak, nak dok dekat chenta ja....pujah panggil si chenta nie Ujma(uzma)...
bila si chenta makin membesar,makin suka la si pujah kerana skrg di tecik dulu da pandai berinteraksi....bila da blk 2 3 kali sempat juga la bawa si chenta gie jumpa si pujah nie....hermmmm makin xkeruan la si pujah nie,semua brg mainan yg dia ada dia bawakan tuk si chenta nie main....yg chenta lak xnak main benda yg kita bg kat dia lak,nak main benda yang org xbagi adalahhhhh....si chenta ke depan, si pujah ikut,begitulah juga sebaliknya....
Si pujah nie,terlampau la sayangkan sepupu dia yg dok borneo nie,sampaikan apa aja yang dibelikan,"maaa...kita beli tuk ujma mak,adik satu,ujma satu"...apa aja la,mesti ingat dia nk belikan tuk si chenta...tp last2 dia taram dua2 juga...yg ujma,yg dia jg.....lambat lepa jumpa bj dak kecik yang comel2 kat kedai,mesti dia nk suh mak a.k.a maklang uzma belikan tuk uzma(chenta)...baru2 nie dia da bawa blk ke pondok kediaman mak ayah aku,bj dia zaman tecik2 dulu tuk ujma..."Bagi ujma tok"katanya...pernah dia ckp ngan mak dia,"kita pi naik tapai tebang mak,pi tengok ujma"....aduyaiii pujah2....
skrg nie asal terdengar kapal terbang laju,dia akan meluru laju keluar rumah n menengok ke atas sesambil berkata " ujma mak!ujma!" sedih aku mendengarnya,sian pujah terlampau syg n windu dia pada uzma...itu la tok dia pown da mula suh aku cari tiket tuk blk cepat supaya terubat rindu si pujah dan org2 yang merindui ujma...heeheee...itula ingat nk blk juga nie....tp mana tiket woiiiii!!!!!!!!!cepat la bukak air asia kot ada tiket murahhhhh...........kita tunggu la tgk kalo ada tiketnya.....

bAiK AtI SuNgGuh!

dammm it! gila jahat.....org mana la yg wat keja nie...geram ati cintahati,bergegar jantung tau...esopagus ka, pankres ka, tali pusat ka ,semua2 la rasa nk runtuh...sapa la punya keja la nie...tepon aku wehhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!makkkkkkkk!!!!!!!!!!!!! kena curi!!!!!!!!!sapa la yang baik ati samgat tue agaknya sampai sudi n sanggup amik tepon aku yang murah n tak seberapa tue...nak amik pun amik ja la teponnya ja,nie semua dia amik,tinggalkan la memorycard tue tuk aku pown ok la juga...byk kenangan dalam tue wehhhhhhhh.....baik ati sungguh la makhluk ALLAH yang mengambil anset cikai aku tue,hanya pentingkan diri dia shj tanpa mempertimbangkan diri aku yang telah dianiayai olehnya...bkn takat aku dianiaya bahkan sintahatiku + sinta juga teraniaya juga...xdpt la lg si anak tecik n ayahnya ber3g setiap petang...insan mana la erk yg baik ati tue......

Andset aku yang ala2 besaq bata nie pown ada org ingin...heran aku,kot ya pown gie la curik a.k.a amik tepon org lain yg lagi canggih tahap cipan dr aku....tensionnnnn wehhhhh....kejadian terjadi di opis terchenta(chenta la sgt)....p/s:- kepada kengkawan silalah beri no tepon a.k.a andset anda kepada sayer yer....

BUUUUaahhhhHHHHH

Bagi seorang ibu dan ayah pengalaman paling bermakna apabila melihat anaknya membesar di depan mata...anak yang tapak kakinya sekecil 2 ibu jari semakin membesar semakin membesar,daripada saat pertama mendengar teriakan,iaitu saat pertama si kecil melihat dunia luar sehinggalah semakin membesar sebagai makhluk ALLAH dimuka bumi...hermmm...sekejap jer masa berlalu rasanya baru jer mengalami saat2 contaction, dan sekarang anak kecil yang sekecil 2.6kg itu sudah pandai bermain,bergelak ketawa, da pandai menyulur,merangkak dengan laju, memahami situsi, mengimbangkan diri berdiri sendiri, dan macam2 lagi lah....

Begitulah banyak pengalaman yang sentiasa berlalu setiap waktu...begitulah jg dgn buahhhh....heehee...si hasya nie kalo bgn pagi ke bila2 ke lepas tido,kalo dia bercakap2 tue maknanya dia da bgn terus..jadi xperlu la si ibunya ini menidurkan dia lagi...:-)
nak dijadikan cerita,suatu pagi yang dingin....syuhhhh syuhhh angin bertiup sepoi2 bahsa...bangunla anak dara si cintahatiku,nur hasya uzma...di mulutnya nie menyebut,buuuuaaahhhhh,buahhhhh,buuuuuuaahhhhh....hermmm aku nie ingatkan perkara biasa la dia nak sembang la tue,kaco ibu yang belum bgn2 nie...dia munyik lagi perkara yg sama...da hasya bising2,dgn bermain botol susunya yg kosong tue,ketuk sini,ketuk sana...si ibu nie pown terpaksa la membangunkan diri...heehee,bermain2 la ngan dia kejap,tp hasya da xsebut perkataan buah tadi...main2 ketawa sini,tenyum sana,golek sini,golek sana...tgh main2 tue,tetiba berbunyik la pulak lagu the zurah yang si ibu set kat tepon...owhhh si cintahatiku nak ber3G upanya...tgh bercerita-ceritu sesambil layan hasya, terbuka la cerita yg dia dok cakap2 buah, dia dgr ja ibu sebut buah bercerita kat ayah nie,terus dgn xsemena2nya....
buuuuuaaaahhhhh,buuuaaaaahhhhh,buah,buahhh....buahhh......heeheeee...itula menjadi perkataan kegemarannya skrg,apa2 skit buah2....ntah apa yang dimaksudkan oleh hasya nie xtau la saya...

hermmm hasya2 macam2 anak ibu sorang nie...ptg tue pulak, lepas dia disuapkan makan, ingatnya ibunya la pulak nak makan2...dok la kita nie kat dapur nak makan nasi yang da terhidang kemas itu,walaupun lauk xseberapa...... yg si hasya nie pulak, menaiki la keta ferary merah dia a.k.a walker menyusur laju 60km/hour menuju ke dapur juga...sesampai ja ke destinasinya....berhenti ferary merah itu,membuat lenggok mulut mcm kecur2 lidah melihat makanan yg sedap,nyum-nyum.....ibu pown ckp la,jap erk ibu nak makan nie,hasya kan da kenyang baru pas makan nasi yg ibu suap tadi....terpancul la kuar dr mulut si tecik tomei aku nie,"mummum...mummumm...." Ya ALLAH hanya ALLAH ja yang tau perasaan aku ketika itu...hermmm alhamdulillah..... da makin meningkat dewasa da anak ibu yer.....terus aku suapkan nasi yang aku makan tue sikit kat mulut hasya,bg rasa ja...sedap pulak dia menguyahnya...pastu,mummum2 lagi...kena la suapkan lagi...da semakin mengerti da anak kecil yg berusia 9 bulan lebih nie....

bila dikenangkan blk,sekejap ja masa berlalu...walaupun ayah a.k.a cintahatiku xdapat melihat hasya berkembang di depan mata, tp nasibla kecanggihan telekomunikasi skrg nie dpt menjadi penghubung antara kami, menjadi pengubat rindu cintahatiku terhadap anak tomei dia....pejam celik,pejam celik, pasnie mesti byk lagi perkara2 yang dpt menggembirakan hati ibu dan ayah akan berlaku...so we wait n seee je la...sejuk mata memandang melihat perkara2 seperti ini berlaku....Terima kasih kepada ALLAH S.W.T kerana mengurniakan aku anugerah yang xternilai ini....satu keluarga yang bahagia, diserikan dengan cahaya mata yang dpt menghiburkan hati....

GG Hasya

ermmm...da ada sepasang da gg hasya skrg, sebelum nie nmpak satu jer gg. lepas nie bertambah la kekuatan hasya utk gigit ibu yer....semakin gatal la gusi anak dara sorang nie, apa2 sikit gigit...isap susu pakai botol pun,dia geget2 puting,kejap kiri,kejap kanan....nie da ada 2 gg mau putus puting botol susu tue nnt...kalo puting original from ibu, da xberani da bg kat dia isap...2 kali dia geget masa time gg sepuntung ada aritue, leh kuaq ayaq mata woooo....heeheee....

KeGEmbiRaaN yanG XDpt diGaMbArKaN

Berkumpul bersama, 1 perkara yang xdapat distorykan.....masa nie la kami satu kuarga dapat jumpa n jadi satu keluarga seperti org lain. Kalo x masing2 dgn hal sendiri, sorang kat east, sorang kat west. Cuma aku kan east nie ada bersama anak tecik,tue ja la lebih skit kot,berbanding somi tercinta yang sorang kat west.Kadang2 semua orang mmg nmpk cam tenang ja, mcam ikan lam kolam,benang sana,benang sini. Tp hanya ALLAH ja yang tau, betapa sukarnya kehidupan kami sekeluarga camnie..

nak juga kami nie ada kehidupan tinggal bersama cam org lain, sarapan bersama, blk keje pastu nikmati makan malam bersama, tonton tv sebelom titon bersama,weekend ada aktiviti bersama, dan bermacam aktiviti lain la yang dpt dibuat bersama satu family........tp keadaan xmembenarkan wat masa sekarang. yer la macam aku kurang2 ada si tecik yang temankan,xda la terasa sgt,tp suami aku....hermmm...kadang2 rasa bersalah lak pada suami, mana xnya...tiap2 ari makan kedai, kejap kedai mak cik angkat sini, kejap lak kedai pakcik angkat sinu....basuh baju sendiri,sidai kan sendiri, nk g keje iron bj sendiri, sarap pagi xda sesapa sediakan...tunggu aku blk la baru semuanya jadi normal cam suami org lain dpt....susah la idup camnie...PJJ (perkahwinan jarak jauh)

hermmm...itu la, bila da ada berkumpulnya ayah + ibu + anak, barulah dirasakan kegembiraan tue....mgkin org lain da sentiasa berada bersama satu family xla terasa cam aku nie. Kegembiraan yang membuak2 sebelum sampainya waktu nak naik belon kembali. Setiap hari tue kalo leh nak la biarkan ja jam tue bergerak lambat2, untuk membolehkan si hasya bersama bermain dgn ayahnya lama...tp alhamdulillah bersyukur kepada ALLAH S.W.T sebab dengan keadaan inilah ikatan kasih sayang kami satu keluarga menjadi semakin kuat seadanya.......